Harvard Üniversitesi tarihindeki ilk Kürtçe derslerine Kürt öğrencilerin talebi ile bu sonbaharda başladı
Harvard Üniversitesi tarihindeki ilk Kürtçe derslerine Kürt öğrencilerin talebi ile bu sonbaharda başladı. Ders sadece Kürtçeye değil, aynı zamanda Kürt kültürü, tarihi ve siyasetine dair konulara da odaklanıyor.
Harvard Üniversitesi’nde Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü doktora öğrencileri için Kürtçenin Sorani lehçesinde kurs açıldı.
Ders için Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) sosyo-antropolog ve Bentley Üniversitesi profesörü Dr. Ahmad Muhammadpur okula davet edildi.
Çok sayıda öğrenci ismini yazdırdı
Geçen ay Rûdaw’a konuşan Muhammedpur, Harvard Üniversitesi’nde doktora öğrencileri için ilk kez Kürtçe kurs açıldığını ve çok sayıda doktora öğrencisinin ismini kaydettiğini söylemişti.
The Harvard Crimson’a konuşan Muhammedpur, milyonlarca insanın Kürtçe konuştuğuna dikkat çekerek, “Nasıl olur da Ortadoğu kavramlarından bahsedip de Kürtçe hakkında konuşmaz veya öğretmeyiz?” dedi.
Muhammedpur, Harvard'ın önümüzdeki dönem bu kursu daha gelişmiş bir dil seçeneğiyle birlikte sunmaya devam edeceğini umduğunu söyledi.
“Harvard milyonlarca Kürt'ün yüzünü güldürdü”
Daha fazla öğrencinin dili öğrenmesini teşvik etmek amacıyla, Kürtçenin Harvard'da Orta Doğu Çalışmaları okuyanlar için bir zorunluluk haline gelmesini umduğunu anlatan Kürt profesör, programın geleceği ne olursa olsun kursun başlamasını "tarihi" olarak nitelendirdi.
Dr. Ahmad Muhammadpur, "Harvard Üniversitesi ilk defa milyonlarca Kürt'ün yüzünü güldürdü çünkü ilk defa Kürtçe dilini öğretiyorlar" dedi.
Harvard Lisansüstü Sanat ve Bilim Okulu İranlı Öğrenciler Birliği Başkanı ve Harvard Lisansüstü Konseyi öğrenci savunuculuğu ve katılımı başkanı Canan İranbomy de Kürtçe kursuna katılanlar arasında.
İranbomy, üniversitenin Kürtçe kursu vermemesine "sevindiğini" ve "kursun neden bu kadar önemli olduğunu göstermek" için Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü'ne başvurduğunu söyledi.
“Aldığım diğer dil kurslarından çok farklı”
Canan İranbomy, "Şu anki sınıfımızda bunun sadece dil öğrenmekle ilgili olmadığını öğreniyoruz. Aldığım diğer dil kurslarından çok farklı, çünkü aynı zamanda kültürel bir etkileşim ve oldukça araştırmaya dayalı" diye konuştu.
Sınıftaki öğrencilerden Crimson Editoryal editörü Delal M. Hasane de "Kürt dilini bir sınıfta, akademik bir ortamda öğrenmek istedim" dedi.
“Harvard'ın daha fazla inisiyatif almasını isterim”
Hassane, “Kişisel olarak kendim için bir aciliyet duygusu hissettim çünkü dili öğrenmeyi daha fazla erteleyemezdim. Kürt olmayan veya konunun büyüklüğünü gerçekten hissetmeyen biri için bunun o kadar da öncelikli olduğunu düşünmüyorum. Harvard'ın daha fazla inisiyatif almasını, Kürt dilini korumasını ve Kürt kültürünü ve tarihini yüceltmesini çok isterim çünkü pek çok insan bunu bilmiyor ve bunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadeleirni kullandı.