Diyarbakır’da birçok çocuk, aşırı sıcak havaların, sıvı kaybı ve güneş çarpması nedenleriyle yoğun bakıma yatırıldıkları söyledi.
Diyarbakır’da birçok çocuk, aşırı sıcak havaların, sıvı kaybı ve güneş çarpması nedenleriyle yoğun bakıma yatırıldıkları söyledi.
Diyarbakır’da 40 derecenin üstünde seyreden hava sıcaklıklarından dolayı çocuk, bebek ve ileri yaş gruplarında da sıcak havalardan dolayı çok sıvı kaybı yaşandığını belirten uzmanlar, özellikle çocuklarda çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Boztaş, saat 10:00 ila 15:00 arasında çocukların dışarı çıkartılmamasını özellikle belirterek, “Zorunlu halde çocukların dışarı çıkması gerekiyorsa güneş gözlüğü, güneş kremi, şapka, şemsiye gibi koruyucuları kullanmaları gerekmektedir.
Sıcak havalarda terleme çok fazla olur ve buna bağlı olarak sıvı ihtiyacı artar.
Bu nedenle günlük alınan sıvı ihtiyacını artırmak gerekir.
Ev yapımı limonata, komposto ve sade sıkılmış meyve suları gibi içecekler mutlaka içirilmeli.
Beslenmelerinde ve yemeklerinde sıvı oranı artırılmalıdır" dedi. Ebeveynlerin böyle bir durumla karşılaştıklarında çocuğu hemen serin bir yere alarak koltuk altlarına ve bileklerine ıslak bezle soğuk uygulama yapmaları gerektiğini öneren Dr. Boztaş, "Öğlen saatlerinde dışarıda top oynayan veya sokakta gezen çocuklarda güneş çarpması gerçekleşebiliyor.
Bu şekilde hastanemize ve yoğun bakımımıza yatışlar olmaktadır. İmkân da varsa ılık bir duş aldırabilir ve en yakın sağlık kuruluşuna götürmeleri gerekmektedir" diye konuştu.
Dr. Boztaş devamında, "Eğer çocuğun uykuya meyli artmışsa, cildi kırışık ve kuruysa, ağız içi ve dilinde kuruma varsa, küçük bebeklerin bıngıldağında çökme varsa, derin ve sık sık nefes alıp veriyorsa, mutlaka sıvı kaybı yönünde hızlıca bir sağlık kuruluşuna götürmek gerekmektedir" diye ifade etti.