Eğitim Sen, 2022-2023 Eğitim Öğretim dönemine yönelik örgün eğitim istatistiklerini mercek altına aldı.
Eğitim Sen, 2022-2023 Eğitim Öğretim dönemine yönelik örgün eğitim istatistiklerini mercek altına aldı.
MEB’in 2022-2023 istatistikleri, eğitim alanında yaşanan tahribatı yansıtıyor. Raporda, kamusal eğitimin tasfiyesi, dini eğitim veren okullara teşvik ve eğitimdeki ticarileşme ortaya konuldu. Çalışmada, resmi verilerin eğitimde kangren halini alan sorunları ortaya koyduğu kaydedildi.
Türkiye’deki okul ve derslik sayısının öğrenci sayısına ve ihtiyaca yanıt veren düzeyde olmadığı bildirildi. Sendikanın çalışmasında ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim uygulamalarının sürdürüldüğünün altı çizilerek, “Kalabalık sınıflarda eğitim hem öğretmenler hem de öğrencilerin sağlığı açısından önemli bir sorundur. Okulların fiziki yapı ve donanım açısından yaşadığı eksiklikler sağlıklı bir eğitim hizmetinin verilmesini güçleştirmektedir” denildi.
Çalışmanın devamında “Eğitime erişimde yaşanan sorunlar başta olmak üzere, eğitimde dayatmacı politikaların sürmesi nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin mutsuz olduğu, eğitim sürecinde farklı dil, kimlik ve inançların dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği, öğretmenlerin esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı bir eğitim sisteminin başarılı olması mümkün değildir.
Eğitimin temel bir insan hakkı olduğu, bu nedenle, herkesin eğitim hakkına erişiminin sağlanmasını ve eğitim süresince eşit koşullarda yararlanabilmesi için kamusal olması şarttır” denildi.