HDP’li Sait Dede, Van Cezaevi’nde şüpheli olarak hayatını kaybeden Şervan Can Güder’in ölümünü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, Van Cezaevi’nde 22 Mart günü şüpheli şekilde yaşamını yitiren ve cezaevinin kalp krizi sonucu öldüğünü iddia ettiği 20 yaşındaki Şervan Can Güder’in ölümünü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Önergede, Güder’in herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmadığının altı çizilerek, Güder’in ölümü ile ilgili olarak kamuoyunda cezaevinde öldürüldüğü ya da ölüme terk edildiği yönünde haklı şüpheler ve iddialar oluştuğu ifade edildi. Cezaevinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan yurttaşların devletin gözetim ve koruması altında olduğu kaydedilen önergede, cezaevinde yaşanan her ölümde devletin sorumlu olduğu ifade edildi.
Dede konu bağlamında Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
"* Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 20 yaşındaki Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesi ile ilgili Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mı?
*Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesinin sebebi nedir?
*Şervan Can Güder kaç kişilik hücrede tutulmaktaydı? Daha önceden kronik bir rahatsızlıktan dolayı yaptığı bir başvuru var mıydı?
*Ölüm olayı saat kaçta gerçekleşmiş ve ilk müdahale kim veya kimler tarafından yapılmıştır?
*Olay sırasında Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sağlık ekibi bulunuyor muydu?
*Tutuklu ve hükümlülere yönelik genel sağlık taraması yapıyor musunuz?
*Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazların Önlenmesine ve Soruşturulmasına İlişkin El Kılavuzu (Minnesota Otopsi Protokolü) kapsamında gerçekleşen şüpheli ölümlere ilişkin bağımsız özel bir komisyon tarafından kapsamlı, bilimsel ve tarafsız bir soruşturma sürecinin başlatılmasının gerektiği belirtilmiştir.
*Hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz şüphesi olan durumlara yönelik Minnesota Protokolü’nü esas alarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
*Üye devletlerin buna uymakla yükümlü olduğuna dair BM organlarınca alınan sayısız karara rağmen Minnesota Protokolü'ne uymamanızın sebebi nedir?"